הרצאות מעניינות - טיפים

אתם... רכזי תרבות במקומות עבודה (או בקיבוץ, במושב, בקהילה) אתם... יושבי ראש ועדי עובדים בענף כלשהוא (לואו-טק והיי-טק) מידי פעם נדרשים לצורך לרענן ולהעשיר את האנשים "שלכם" בידע מעניין שאיננו מהווה חלק מהידע העומד לרשותם ביום-יום, ומתלבטים לעיתים קרובות בשאלה מה ירתק אותם באמת? מה יגרום להם לומר לנו בהתפעלות על ההרצאה שהבאנו להם: היה משהו משהו ! היה פיצוץ !

ובכן... כלל ראשון: אל תביאו להם משהו שקשור בדרך כלשהי ליום-יום שלהם! ותהא זו הרצאה מעניינת ומרתקת ככל שתהיה... הרצאות מעניינות הן הרצאות מעניינות אבל... וה"אבל" הוא גדול... אנשים אוהבים לשבור שיגרה וזה אומר שאם נתקלתם בהרצאה מעניינת - נניח - על טיפים ביחסי-ציבור ובשיווק שלא תעיזו להביא זאת בפני אנשי שיווק בימי חופשתם... בימים שבהם כל מה שהם רוצים זה לשכוח מהעבודה ולהחליף כוח.

אבל אם למשל אתם אחראים על צוות עובדים חילונים ברובם (או כולם) במשרד רואי-חשבון גדול שמתעסקים כל היום במספרים... קחו אותם הכי רחוק שאפשר... חפשו - למשל - מישהו שמרצה על מחקר שעשה במחלוקות אביי ורבא בתלמוד הבבלי... אתם לא מבינים במה המדובר... נכון? טוב מאוד! זה מה שכל כך מעניין כאן... המרחק מהדברים... ההזדמנות להיחשף לעולמות אחרים.

ומה עוד להביא להם? הכל אפשרי... מגיאולוגיה ועד תיאולוגיה... כל הרצאה בכל תחום ובתנאי שתעמוד בסטנדרטים של הרצאות מעניינות ומעשירות.

בשנים האחרונות יש טרנד חזק של הרצאות סביב דת ומיסטיקה, תורה וקבלה, ויש לא מעט מרצים שמשלבים בהרצאותיהם בצורה גלויה או במסרים נסתרים סוג של הטפה... הקהל שלכם לא יאהב את זה. בחברה דמוקרטית אפשר לדבר על הכל וכל דבר שיש בו עניין, מעניין... אבל כלל חשוב: בלי הטפה... בלי הטפה לשום כיוון, לא לחזרה בתשובה ולא ליציאה בשאלה.

אפשר לשמוע הרצאה מעניינת על סודות בטקסט המקראי ולהציג בפני הקהל עובדות ומספרים, והשומעים האינטליגנטיים יחליטו מה לעשות עם האינפורמציה, אבל ברגע שהמרצה יתחיל להגיד להם מה לעשות... אוי ואבוי...

טיפ נוסף: עברו הימים שבהם ישבנו והאזנו רוב קשב (או שלא...) למרצה עם מיקרופון ביד והסתפקנו בכך... כל מרצה שמכבד את עצמו בימינו מצייד את עצמו במחשב נייד, מתחבר למקרן, ודואג להמחיש לנו ולגבות מעל גבי מסך גדול וצבעוני את כל מה שהוא מוציא מפיו בדיאגרמות, תרשימים, טבלאות, ציטוטים, מפות, תמונות וכו' והמרצים "המהדרין" מוסיפים גם אפקטים קוליים לוויזואליה, כך שההרצאה המעניינת כשלעצמה הופכת לשואו מרתק.

וטיפ אחרון (בינתיים...) יש בינינו כאלה שכל הרצאה מעניינת שיאזינו לה - אם היא תהיה ויזואלית ו"צבעונית" מספיק היא תשכנע אותם כמעט בכל דבר... אז כדאי שלא תתנו לטכנולוגיה לגבור על ה"לוגיה"... שימו לב לתכנים והפעילו ביקורת אינטלגנטית על כל ההרצאות המעניינות... כי לא כל מה שמעניין הוא גם נכון...